Gunter Demnig

De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 27 oktober 1947) startte in 1996 een kunstproject om de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden. De door hem onder de aandacht gebrachte slachtoffers zijn Joodse mensen, Roma en Sinti, politiek vervolgden, Jehovah’s Getuigen, homoseksuelen en slachtoffers van de euthanasie praktijken. Samen met zijn Duitse team heeft hij sindsdien duizenden Stolpersteine (Struikelstenen) gemaakt en gelegd.

Gunter Demnig

Hij begon met het maken van deze herinneringsstenen voor Duitsland, maar al snel was er belangstelling vanuit Polen, Tsjechië, Hongarije, Noorwegen, België en ook Nederland. Momenteel is hij in heel Europa actief. Inmiddels zijn er meer dan 61.000 struikelstenen gelegd.
Gunter Demnig heeft hiervoor een aantal eervolle vermeldingen en onderscheidingen gekregen zoals Ambassadeur voor Democratie en Tolerantie en Ereburger van zijn huidige woonplaats, Keulen. Zie verder www.stolpersteine.com .

In Nederland zijn onder andere struikelstenen gelegd in Borne (eerste plaats), Amsterdam, Assen, Beilen, Eindhoven, Gouda, Groningen, Haren, Hilversum, Rotterdam, Tilburg  en Utrecht. En er volgen nog veel meer. Het is een project dat velen aanspreekt zodat er nog vele struikelstenen in diverse Nederlandse gemeenten gelegd gaan worden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven